Ένας ξακουστός, ιερός τόπος

Η Επίδαυρος είναι ένας διάσημος, ιερός τόπος, με μεγάλη ιστορία, φυσική ομορφιά και τουριστικό ενδιαφέρον!

Photo: Epidavros, Greece. View on Mount Kynortion (Profitis Ilias). By Schuppi, CC BY-SA 4.0

Μακρά και ξακουστή ιστορία!

Η Αρχαία Επίδαυρος είναι ένα χωριό του Νομού Αργολίδας, που βρίσκεται ανατολικά στις ακτές του Σαρωνικού κόλπου. Είναι κτισμένη γύρω από τον στενό όρμο που αποτελεί το λιμάνι της, στην οποία καταλήγει μια μικρή πεδιάδα που καλύπτεται από πορτοκαλιές. Η Επίδαυρος οφείλει το όνομά της στον τρίτο ηγεμόνα της, ο οποίος ήταν και ήρωας της πόλης, ο Επίδαυρος, γιος του Άργους και της Eυάδνης. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Επίδαυρος πολέμησε στον Τρωικό Πόλεμο και οι ηγέτες του ήταν ο Ποδαλείριος και ο Μαχάονας, γιοι του Ασκληπιού. Η πόλη συμμετείχε στους Μηδικούς Πολέμους και ήταν σύμμαχος των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η πόλη έγινε διάσημη σε όλη την Ελλάδα λόγω του Ασκληπιείου, ένα από τα σπουδαιότερα της αρχαιότητας, με το ιερό του Ασκληπιού και το φημισμένο αρχαίο θέατρο, που απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη.

Η αρχαία Επίδαυρος είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες, καθώς η αρχαία πόλη της Επιδαύρου βρισκόταν ακριβώς εκεί που βρίσκεται τώρα το σύγχρονο χωριό. Από την αρχαία πόλη της Επιδαύρου σήμερα σώζεται το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, που βρίσκεται στη χερσόνησο της Νησί. Το θέατρο ,σύμφωνα με επιγραφές, είναι αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο και η κατασκευή του υπολογίζεται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. Η ανασκαφή του άρχισε 23 αιώνες αργότερα, το 1971, ενώ ακόμη και σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες για την πλήρη αναστήλωσή του.

Δίπλα στο θέατρο και στο θαλάσσιο χώρο γύρω από τη χερσόνησο « Νησί» βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, τα οποία η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει ακόμη φέρει στο φως. Στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου, στην αυλή της Εκκλησίας της Παναγίας (“Παναγίτσα του νησιού”, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι), τα ερείπια από το αρχαίο κάστρο της πόλης είναι εμφανή. Ακριβώς απέναντι από το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται ένα μυκηναϊκό νεκροταφείο με επτά θολωτούς τάφους, ενώ σε μικρή απόσταση από αυτό και με πρόσβαση από μονοπάτι που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Κορίνθου-Θεάτρου μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του Αρχαίου Ναού της Αρτέμιδας.

Γύρω μας & Σημεία ενδιαφέροντος

Με επίκεντρο τη διαμονή σας στο ξενοδοχείο Yialasi στην Αρχαία Επίδαυρο, αφιερώνοντας από 5′ έως 2,5 ώρες ήπιας οδήγησης, μπορείτε να επισκεφθείτε σπουδαίους αρχαιολογικούς και ιστορικούς προορισμούς, να παρακολουθήσετε πολιτιστικές εκδηλώσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος και να απολαύσετε περιηγούμενοι το ανόθευτο περιβάλλον της επιδαύριας γης και γενικότερα της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ευχόμαστε οι παρακάτω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες και φυσικά είμαστε πάντα διαθέσιμοι να σας ενημερώσουμε κατ’ ιδίαν για περισσότερες λεπτομέρειες.

Photo: Epidauros, Ancient Theater. By Hansueli Krapf, CC BY-SA 3.0

Ιστορία

Ασκληπιείο Επιδαύρου / Μικρό Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου 2χλμ-15χλμ.

Μυκήνες / Άργος / Αρχαία Τίρυνθα 40 χλμ.

Ναύπλιο / Αρχαιολογικό Μουσείο 35χλμ.

Αρχαία Κόρινθος / Αρχαία Νεμέα 55χλμ.
Αθήνα 120 χλμ.

Ολυμπία / Ναός Επικούρειου Απόλλωνα 235χλμ.

Μυστράς / Αρχαία Μεσσήνη 250χλμ

Βυζαντινά μνημεία Επιδαύριας γης 7χλμ -25χλμ.

Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Στο Αρχαίο θέατρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου μετά την πρώτη παράσταση το 1938 (Ηλέκτρα του Σοφοκλή ) και την καθιέρωση του φεστιβάλ το 1954, τα «Επιδαύρια» αναβιώνουν αδιάλειπτα κάθε χρόνο. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Εάν επιθυμείτε να οργανώσουμε για εσάς τη θέαση μιας παράστασης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ιερά Μονή Καλαμίου
Εάν βρεθείτε στον τόπο μας την περίοδο του εορτασμού των Παθών του Πάσχα ή της εορτής των Χριστουγέννων τολμήστε να ταξιδέψετε το πνεύμα σας και να προσευχηθείτε μέσα από τις μελωδικές γυναικείες φωνές των μοναχών στην Ιερά Μονή Καλαμίου.

Φύση

* Το μεγαλύτερο μέρος της Επιδαύρου καλύπτεται από ελαιώνες, πορτοκαλεώνες και δάση με κοντή βλάστηση καθώς επίσης και το πανέμορφο πευκοδάσος που καταλήγει στη θάλασσα.

* Επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στο Λυγουριό και απέχει 2 χλμ. από το Θέατρο Επιδαύρου. Οι συλλογές του θεωρούνται μοναδικές στην Ελλάδα και είναι από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης. Μερικά από τα εκθέματά του είναι μοναδικά στον κόσμο. Η συλλογή των αμμωνιτών της Επιδαύρου, η οποία χαρακτηρίζει το μουσείο, θεωρείται η πληρέστερη της υφηλίου. 
www.museum-kotsiomitis.gr

* Το βουνό των Μεθάνων από την πλευρά του ανενεργού σήμερα ηφαιστείου με οριοθετημένες διαδρομές θα σας ανταμείψει. Απόσταση από το Γιαλάσι περίπου 35χλμ.

* Δημητσάνα – Στεμνίτσα σε απόσταση περίπου 180χλμ από το ξενοδοχείο

Σας προτείνουμε

Ο Κώστας & η Παναγιώτα, ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Yialasi και μόνιμοι κάτοικοι της Αρχαίας Επιδαύρου σας προτείνουν συναρπαστικές ημερήσιες εκδρομές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο οδοιπορικό σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας μαζί μας.

Photo: Epidavros, Greece. View of the archeological site. By Jean Housen, CC BY-SA 4.0

Αργολίδα

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου.
Αφού περιηγηθείτε στον χώρο, συνεχίστε, ακολουθώντας τον παλιό δρόμο προς Ναύπλιο που περνάει μέσα από το Λυγουριό και θα συναντήσετε την αρχαία μυκηναϊκή γέφυρα για την οποία αξίζει ένα μικρό διάλειμμα. Έπειτα, Μυκήνες και μετά Ναύπλιο για χαλαρό περπάτημα -φαγητό. Επιστροφή στην Αρχαία Επίδαυρο το απόγευμα και κολύμπι στη βυθισμένη πολιτεία για μια μοναδική εμπειρία. Ένας όμορφος μικρός (500μ) νυχτερινός περίπατος στο φωτισμένο μονοπάτι από το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου προς το μικρό Αρχαίο Θέατρο θα σας δημιουργήσει μία όμορφη μικρή εμπειρία.
Βυζαντινά Μνημεία Επιδαύρου

Αφιερώνοντας μια ολόκληρη ημέρα μπορείτε να επισκεφθείτε τα σπουδαία Βυζαντινά Μνημεία της Επιδαύριας Γης ή να προσαρμόσετε κάποια από αυτά στις περιηγήσεις σας.

Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο και σε απόσταση 6 χλμ. ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται η ακμάζουσα γυναικεία Ιερά Μονή Καλαμίου 17ος αι. μ.Χ. Συνεχίστε το οδοιπορικό σας προς το χωριό Αδάμι με προορισμό το Λυγουριό. Στο κεντρικό σημείο του οικισμού βρίσκεται η σημαντική Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα 12ος αι.μ.Χ. Ανηφορίστε στην πάνω γειτονιά του χωριού και δίπλα στο Δημαρχείο θα συναντήστε το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίσμα της Β΄ενετοκρατίας (1685-1785 μ.Χ.) με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Συνεχίστε τον δρόμο μετά την πλατεία αριστερά και αναζητήστε ακολουθώντας τη σήμανση την Αγία Μαρίνα 17ος αι.μ.Χ. Λίγα μέτρα πριν μην αμελήσετε να δείτε στο αριστερό σας χέρι την Πυραμίδα του Λυγουριού. Σώζεται μόνο η βάση της. Την αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας ως μικρό οχυρό για στρατιωτικές φρουρές.

Συνεχίζοντας την εκδρομή σας προς την Νέα Επίδαυρο- Δήμαινα σε 4χλμ. θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι τον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου 11ος αι.μ.Χ. Η επόμενη στάση σας σε 5χλμ. είναι η ακμάζουσα γυναικεία Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών 15ος αι. μ.Χ. Λίγο παρακάτω στα 4 χλμ. πάνω στο εθνικό δίκτυο προς Αθήνα θα συναντήσετε στα δεξιά σας την αρχαιότερη μονή 11ος αι.μ.Χ. της οποίας οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με καταπληκτικές αγιογραφίες ενώ το τέμπλο της είναι τριακοσίων ετών.

Επιστρέφοντας στην Αρχαία Επίδαυρο 800 μ. πριν την πρώτη είσοδο του χωριού, πάνω στο εθνικό δίκτυο, στρίψτε αριστερά στον χωματόδρομο (πριν το Βενζινάδικο AVIN) και σε 2 χλμ. θα βρεθείτε σε μία ερημική παραλία με πεύκα και ελαιόδεντρα, την Πολεμάρχα, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Μονή της Παναγίας 14ος αι.μ.Χ. Αξιομνημόνευτη επίσης είναι και η Μονή Αυγού 11ος αι.μ.Χ. στην περιοχή Πελεή. Φτάνετε εκεί από το ξενοδοχείο αφού περάσετε τα χωριά Κολιάκι και Τραχειά.

Επίσκεψη στην Αρχαία Τίρυνθα,στο Βυζαντινό Μουσείο Άργους και στα οινοποιεία «Κορονιώτης» ή «Σκούρας»
Αναχώρηση προς Ναύπλιο και επίσκεψη στο Κάστρο του Παλαμηδίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο, καφέ στην πλατεία ”Συντάγματος” δίπλα στο Μουσείο και επιστροφή στην Επίδαυρο νωρίς το απόγευμα μέσω της διαδρομής Τολό – Δρέπανο- Κάντια με μπάνιο και φαγητό στις όμορφες παραλίες της περιοχής. Άφιξη στο ξενοδοχείο νωρίς το βράδυ. Νυχτερινό μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου και φαγητό στον κήπο μας με τα φώτα των κεριών .
Ύδρα
Ξεκινήστε με κατεύθυνση ανατολική και προορισμό την Ύδρα. Φθάνοντας στο ”Μετόχι” παρκάρετε στο δημόσιο πάρκινγκ το αυτοκίνητό σας ή στο ιδιωτικό (κόστος περίπου 5 ευρώ) και πάρτε τα θαλάσσια ταξί τα οποία εκτελούν δρομολόγια κάθε περίπου μία ώρα. Περάστε απέναντι στην Ύδρα με κόστος περίπου 7 ευρώ /άτομο η κάθε διαδρομή. Κολυμπήστε δίπλα στους βράχους απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά της φύσης και την αισθητική της σύγχρονης εποχής. Περπατήστε έως το παλιό λιμάνι και ανεβείτε στις πάνω γειτονιές της.

Θαυμάστε τις ζωγραφισμένες γειτονιές από φυτά και ανθρώπους. Μην ξεχνάτε ότι εδώ δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Πόρος -Μέθανα
Πολύ κοντινό και εύκολο ταξίδι. Φθάνοντας στον Γαλατά, πάρτε το φέρρυ ώστε να έχετε μαζί σας το αυτοκίνητο (το προτείνουμε) για να κάνετε τον γύρο του νησιού, και να κολυμπήσετε σε μία από τις όμορφες παραλίες του. Επιστρέφοντας στρίψτε δεξιά για Μέθανα τα οποία φημίζονται ως λουτρόπολη. Ωστόσο εμείς θα σας προτείναμε, περνώντας μέσα από την πόλη να ανεβείτε προς το ηφαίστειο και να σταματήσετε λίγο στο χωριό «Καμμένη» για να δείτε το χρώμα της γης: λάβα. Παρακάτω το μικρό χωριουδάκι «Βαθύ» προτείνεται για γεύμα νωρίς το απόγευμα. Από εκεί η επιστροφή σας στο ξενοδοχείο θα διαρκέσει περίπου 40 ‘.
Σπέτσες
Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο και περνώντας από τα χωριά Κολιάκι (δοκιμάστε λάδι στο ελαιουργείο του ”Μπέκα ” και οπωσδήποτε τυριά στο τυροκομείο ”Κατσούλη”) και Τραχειά (παξιμάδια στον παραδοσιακό φούρνο Τζανέτου) θα δείτε μία μικρή ταμπέλα με ένδειξη ”Πελεή”, συνεχίστε σε μία διαδρομή περίπου 2χλμ. και θα συναντήσετε κάπου ένα “καταράχι” την Ιερά μονή Αυγού. Μη διστάσετε να μπείτε μέσα και να δείτε το μικρό εκκλησάκι με τους “κλεμμένους” κίονες από τον χώρο του Ασκληπιείου. Ανεβείτε στην κορυφή της στέγης για να θαυμάσετε την ασκητική σπηλιά και φυσικά τη θέα προς τον κόλπο των Ιρίων.

Επιστρέψτε στο κεντρικό οδικό δίκτυο και κατευθυνθείτε προς ”Κόστα”, αφήστε το αυτοκίνητό σας και περάστε με τα μικρά καΐκια στις ”Σπέτσες”. Ψάξτε την παραλία ”Άγιοι Ανάργυροι ” και τη σπηλιά του Μπεκίρη, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας (εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και αμμουδιά στο βάθος της σπηλιάς).

Αθήνα & Πελοπόννησος

Αθήνα - Ακρόπολη - Μουσείο Ακρόπολης και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ξεκινώντας το πρωί με το αυτοκίνητό σας μετά από περίπου 1:30 ‘ θα φθάσετε σε κάποιο πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας κοντά στο Θησείο (η πρόσβαση πολύ εύκολη -ρωτήστε μας). Ξεκινήστε από το Θησείο περπατώντας και απολαμβάνοντας τη διαδρομή προς την Ακρόπολη, κατεβείτε στο Μουσείο, απολαύστε ένα γεύμα στην Πλάκα, χρησιμοποιήστε το μετρό για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και επιστροφή στην Επίδαυρο. Φθάνοντας στρίψτε για μία βουτιά στην παραλία ”Καλαμάκι ” δίπλα από το λιμάνι της Επιδαύρου μέσα στο πευκοδάσος εκεί που ο ήλιος δύει αργότερα από όλα τα άλλα σημεία της περιοχής. Καθήστε στο μπαλκόνι του δωματίου σας ή στην αυλή του ξενοδοχείου και παρατηρήστε απέναντι στον ορίζοντα τα φώτα από την πόλη που ήσασταν πριν!
Αρχαία Νεμέα
Αναχώρηση πρωί με προορισμό την Αρχαία Νεμέα, επίσκεψη σε κάποιο από τα φημισμένα οινοποιεία της περιοχής (προτείνουμε τον ”Παπαϊωάννου”. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε το φημισμένο “αγιωργήτικο” τοπικό οίνο και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς Αρχαία Κόρινθο. Επιστρέφοντας από τον παραλιακό δρόμο προς Επίδαυρο κολυμπήστε και δοκιμάστε ένα πραγματικά γευστικό γεύμα στο εστιατόριο ”Κάβος” στα Ίσθμια ή εναλλακτικά στο παραλιακό γραφικό χωριουδάκι Κόρφο. Επιστροφή στην Επίδαυρο αργά το απόγευμα.
Ολυμπία - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα
Εδώ ξεκινά ένα ταξίδι περισσότερο απαιτητικό ως προς τη διάρκειά του (περίπου 2,5 ώρες ) όμως στην αρχή της επόμενης ημέρας θα καταλάβετε την αξία του. Σας προτείνουμε να πάρετε τη διαδρομή από τα βουνά της Αρκαδίας, περνώντας από τα χωριά καταγωγής των προγόνων μας. Στάση για ένα ελληνικό καφέ στα ”Λαγκάδια” και συνέχεια κατεβαίνοντας προς τις πεδιάδες της Ηλείας καταλήξτε στην Αρχαία Ολυμπία. Επιστρέφοντας εάν είστε κουρασμένοι επιστρέψτε από την Ολυμπία οδό που συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο με την Κόρινθο και την Αθήνα, διαφορετικά κατευθυνθείτε προς την Ανδρίτσαινα και στη συνέχεια προς την περιοχή των Βασσών. Εδώ θα απολαύσετε το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.

Αναχωρώντας από εκεί κατευθυνθείτε προς τη Μεγαλόπολη και τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας -Τριπόλεως και σε περίπου δύο ώρες θα είστε στην αυλή του ξενοδοχείου μας απολαμβάνοντας ένα βραδινό μπάνιο στη πισίνα μας.

Μυστράς - Αρχαία Μεσσήνη
Ακόμα ένα απαιτητικό ως προς τη διάρκεια ταξίδι (περίπου 2,5 ώρες) αλλά εξίσου σημαντικό και αξιοθαύμαστο. Ξεκινώντας το πρωί με προορισμό τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου -Τριπόλεως μέσω Άργους, κατευθυνθείτε προς Σπάρτη και πολύ κοντά σ ‘αυτήν (5 χλμ.) θα συναντήσετε τον Μυστρά, τη βυζαντινή πρωτεύουσα της Πελοποννήσου για τουλάχιστον δύο αιώνες. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό σας κατευθυνθείτε δυτικά με προορισμό την Αρχαία Μεσσήνη, μια αρχαία πόλη του 4ου αι. π.Χ. με δημόσια κτήρια και σπίτια, ναούς, θέατρο, στάδιο, νεκροταφείο και τα τελειότερα δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Επιστρέφοντας θα ακολουθήσετε τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας -Τριπόλεως.
Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού - Καλαβρύτων

Η διαδρομή με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοφτό – Καλάβρυτα, μοιάζει με ταξίδι σε όνειρο. Στη συνέχεια επισκεφθείτε το ”Μέγα Σπήλαιο ”, κατευθυνθείτε προς Δημητσάνα ή Στεμνίτσα για ένα όμορφο περίπατο σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό γεύμα και επιστρέψτε νωρίς το βράδυ στην Επίδαυρο.

Εναλλακτικές δραστηριότητες

Πεζοπορία και περίπατοι, κολύμπι και καταδύσεις, χαλάρωση σε κάποια από τις πολλές παραλίες της Επιδαύρου, αυτές είναι κάποιες δραστηριότητες που μπορεί κανείς να κάνει κατά τη διαμονή του στο ξενοδοχείο Yialasi.

Οι προτάσεις πεζοπορίας είναι ενδεικτικές και διακρίνονται σε διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας ώστε να επιλέξετε την ιδανική για εσάς. Εάν, ωστόσο, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής νιώσετε αδυναμία να συνεχίσετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας φέρουμε πίσω με το αυτοκίνητό μας.

Photo: Ancient Epidavros. By David Gavin, CC BY-SA 2.5

Πεζοπορία, Περίπατοι, Δράση

Αρχαία Επίδαυρος - Διαδρομή πεζοπορίας 1

Αρχαία Επίδαυρος (ξενοδοχείο) – Άγιος Ανδρέας – Αρχαίος δρόμος (μονοπάτι)- Αγία Άννα (Τίτθιο, Κυνόρτιο). Μέσο : Συνδυασμός αυτοκινήτου –πεζοπορίας.

Σκοπός: Η διαδρομή θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε το φυσικό περιβάλλον, άγριο και ήμερο της περιοχής, τα αρχαία και νεότερα μνημεία της, καθώς και την ιστορία και μυθολογία που τα συνδέει.

Διάρκεια : Αυτοκίνητο 30 περίπου λεπτά. Πεζοπορία : 3 ώρες περίπου

>>
Από το ξενοδοχείο παίρνουμε τον παλιό δρόμο Αρχ. Επιδαύρου Λυγουριού και μετά από 5 χιλιόμετρα, αφού περάσουμε την ονομαστή, τοπικά, γέφυρα Μινωτή φτάνουμε στη ρεματιά του Αγίου Ανδρέα με τα πανύψηλα πλατάνια , τις δάφνες και τις μυρτιές. Πάνω από τη ρεματιά το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα.
Στην περιοχή αυτή πρέπει να τοποθετήσουμε το αρχαίο Υρνήθιο, σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, περιοχή γεμάτη αγριελιές στην αρχαιότητα, αφιερωμένη στην Υρνηθώ, βασίλισσα και γυναίκα του Διηφόντη, βασιλιά των Επιδαυρίων που σκοτώθηκε εκεί. Σήμερα η περιοχή είναι ένας απέραντος ελαιότοπος, ενώ σ’ όλη τη ρεματιά συναντώνται ερειπωμένοι νερόμυλοι, λόγω των νερών που ήταν άφθονα στο παρελθόν. Εδώ αφήνουμε τα αυτοκίνητα και παίρνουμε ένα ομαλό ανηφορικό μονοπάτι που ακολουθεί τον αρχαίο δρόμο που ένωνε το λιμάνι και την πόλη της Επιδαύρου με το Ιερό της, το Ιερό του Ασκληπιού. Το μονοπάτι για 3 περίπου χιλιόμετρα ακολουθώντας τη ρεματιά, διασχίζει μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ηρεμίας. Οι πευκώνες εναλλάσσονται με τους ελαιώνες, την πλούσια άγρια βλάστηση και τις ρεματιές. Οι ακτίνες του ήλιου παίζουν με τις φυλλωσιές, τα πουλιά σας καλωσορίζουν φιλόξενα με τους κελαηδισμούς τους και τα αρώματα της φύσης μεθούν όλες τις αισθήσεις. Κάπου εδώ σ’ αυτές τις λόχμες έστηνε τις παγίδες του για τους περαστικούς ο μυθολογικός ληστής Περιφήτης, που εξοντώθηκε από τον ήρωα Θησέα. Βγαίνοντας από το μονοπάτι περπατάτε για 800 περίπου μέτρα στην άσφαλτο για να ξαναβρείτε τη ρεματιά του αρχαίου δρόμου , να την ακολουθήσετε και να φτάσετε στα Προπύλαια του Ιερού του Ασκληπιού. Θα αφήσετε δεξιά σας τον αρχαιολογικό χώρο και θα ακολουθήσετε τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο Τίτθιο (βουνό του θηλασμού) στα μέσα του οποίου βρίσκεται ο ναός της Αγία Άννας και απέναντι το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα (μη επισκέψιμο). Καθώς ανηφορίζετε μέσα στους ελαιώνες θα διακρίνετε δεξιά σας επί του Κυνόρτιου όρους το καλύτερα σωζόμενο στην Ελλάδα Αρχαίο Θέατρο, λίγο πιο πάνω και αριστερά θα συναντήσετε μέσα στους ελαιώνες τη «Στρεπτή Ελιά» του Ηρακλή, ενώ σ’ όλη τη διαδρομή δεξιά θα συναντάτε ίχνη από το αρχαίο υδραγωγείο που μετέφερε το ιαματικό νερό της Αγίας Άννας στα λουτρά του Ιερού, καθώς και τη μεγάλη ανοιχτή αρχαία δεξαμενή. Σε λίγο θα φτάσετε σε μια από τις αγκαλιές του Τίτθιου όπου και ο ναός από τον οποίο θα αγναντέψετε δυτικά την κοιλάδα του Ιερού ενώ αριστερά σας θα έχετε το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα, που άκμασε πριν από το Ιερό του Ασκληπιού. Η επιστροφή θα γίνει ακριβώς αντίθετα μέχρι το αυτοκίνητο στον Άγιο Ανδρέα, εκτός αν κάποιος μεταφέρει τα αυτοκίνητο στην Αγία Άννα και η επιστροφή μέχρι το ξενοδοχείο γίνει οδικώς.

Αρχαία Επίδαυρος - Διαδρομή πεζοπορίας 2

Αρχαία Επίδαυρος (ξενοδοχείο) – Κορυφή Τίτθιου.

Μέσο : Συνδυασμός αυτοκινήτου –πεζοπορίας ( ορειβασία)

Σκοπός : Γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία και το ανάγλυφο της Επιδαυρίας και της Ανατολικής Αργολίδας.

Διάρκεια : Με αυτοκίνητο 1 ώρα περίπου Πεζοπορία- ορειβασία 3 ώρες περίπου.

>>
Αναχωρούμε με αυτοκίνητο από την Αρχαία Επίδαυρο (ξενοδοχείο) και ακολουθούμε το νέο δρόμο προς Λυγουριό – Ναύπλιο. Σε απόσταση 8 χλμ από το ξενοδοχείο και περίπου 4 χλμ από το θέατρο της Επιδαύρου μετά από μια φάρμα ζώων στρίβουμε αριστερά σε έναν χωματόδρομο και συνεχίζουμε για 5 ακόμη χλμ μέχρι να φτάσουμε στο δασικό παρατηρητήριο. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητο και παίρνουμε το μονοπάτι που ανοίγεται προς τα ανατολικά και το ακολουθούμε μέχρι την κορυφή του Αη-Λια , Τίτθιου στην αρχαιότητα. Πριν αρχίσουμε την ανάβαση έχουμε βορειοανατολικά μια εξαιρετική εικόνα της κοιλάδας της Επιδαύρου, με τους τεράστιους αμπελώνες παλαιότερα και με τους εκτεταμένους σήμερα ελαιώνες και πορτοκαλεώνες. Στην ευθεία ο δρόμος οδηγεί στην ακμάζουσα γυναικεία μονή Καλαμίου αφού περάσει από το «δρακοσπήλι» που ήταν η σπηλιά του δράκου με το «σφοντήλι».Η ανάβαση στο ιεροβούνι είναι μέτρια δύσκολη , σε αποζημιώνει όμως με την εξαιρετική θέα που σου προσφέρει σ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα. Από την κορυφή δε η θέα είναι εκπληκτική. Γύρω σου απλώνεται το ανάγλυφο όλης της ανατολικής Αργολίδας με τους κάμπους, τα βουνά, τις ρεματιές, τις καλλιέργειες, τα χωριά. Δυτικά απλώνεται η πεδιάδα του Λυγουριού κατάφυτη από ελαιώνες, με τα ιερά του Απόλλωνα και του Ασκληπιού να δεσπόζουν και να τονίζουν με την παρουσία τους, το μεγαλείο και την ιστορία της περιοχής. Η ματιά σου σταματά στα νερά του Αργολικού κόλπου και στα κάστρα του Ναυπλίου. Κατά το βορρά από τον Αργολικό μέχρι τον Σαρωνικό στέκεται το πετροβούνι Αραχναίο «Σαπυσέλατον» με την αρχαία του ονομασία, με τις δυο κορυφές του την «Πάνω Τσούγκα» και τον «Αη-Λια». Εδώ άναψε η τελευταία «φρυκτωρία» για να φέρει στις Μυκήνες το μήνυμα της νίκης των Ελλήνων στην Τροία. Εδώ υπήρχαν βωμοί του Δία και της Ήρας όπου θυσίαζαν οι κάτοικοι σε περιόδους αναβροχιάς. Ανατολικά το βλέμμα σου λούζεται στα γαλανά νερά του Σαρωνικού και παίζει κρυφτό με τα κύματα πίσω από τα νησιά και νησάκια που απλόχερα έσπειρε η φύση, την Κυρά, την Ψηλή, το Αγκίστρι, την Αίγινα….
Νότια σε διαδοχικές βουνοσειρές το Ορθολίθι και το Δίδυμο ολοκληρώνουν τη σπονδυλική στήλη της Ερμιονίδας. Δε σου κάνει καρδιά να αφήσεις την κορυφή, καθώς το θέαμα σε μαγεύει, ο δροσερός αέρας σου φέρνει τους ήχους των βουνών, ανάμεικτους με τα αρώματα των θάμνων και τα κουδουνίσματα από τα τροκάνια των γιδιών που βόσκουν ελεύθερα, ενώ η ματιά δε χορταίνει από το περήφανο πέταγμα των γερακιών.

Αρχαία Επίδαυρός - Κοντινός περίπατος

Κατηφορίζοντας από το ξενοδοχείο κατευθυνθείτε αριστερά στον κεντρικό δρόμο μέσα από τους πορτοκαλεώνες ή από την παραλία και φθάνοντας μετά από περίπου 1,5 χλμ. στο Αρχαίο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ανηφορίστε στον δρόμο δίπλα από το θέατρο και επισκεφθείτε τα ερείπια των τειχών του μεσαιωνικού κάστρου.

Απολαύστε τη θέα, ανάψτε κερί στην ”Παναγίτσα ” και κατηφορίστε πάλι προς το θέατρο. Συνεχίστε δεξιά στο μικρό μονοπάτι προς το λιμάνι, περάστε δίπλα από τις ψαρόβαρκες, μπροστά από τα εστιατόρια και κάτω από τον Άγιο Νικόλαο και πριν φθάσετε στην παραλία Βαγιωνιά στρίψτε αριστερά και περπατήστε μαζί με τους ντόπιους στις πίσω άσημες γειτονιές του χωριού παρατηρώντας την καθημερινότητά τους. Η επιστροφή προς το Γιαλάσι θα περάσει μπροστά από τον φούρνο του ”Λασκαρά” με τα νοστιμότατα κουλούρια και γλυκά, ενώ τα σκαλιά δίπλα ακριβώς θα σας οδηγήσουν στους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους. Κατεβαίνοντας τη σκάλα και δεξιά στα 100 μέτρα, ανηφορίζετε δίπλα από την ταβέρνα τα ”Κλήματα ” με τα εξαιρετικά ντολμαδάκια και τη φημισμένη ελληνική κουζίνα και μετά από 200 μέτρα πάλι δεξιά ανηφορικά φθάνετε στην εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου.

Πίσω από την εκκλησία, ο δρόμος ανηφορικά θα σας οδηγήσει στο ναό της Αρτέμιδος. Κατεβαίνοντας στον κεντρικό δρόμο προς Γιαλάσι και περπατώντας παράλληλα με τους πορτοκαλεώνες συναντάτε λίγο πριν το ξενοδοχείο το εστιατόριο ”Καλογερικόν ”. Η ευρύτερη περιοχή του Γιαλασιού άνηκε κατά τη περίοδο της τουρκοκρατίας στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών και χρησιμοποιούνταν ως μετόχι. Το συγκεκριμένο κτίσμα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και χώρος ξεκούρασης των καλογέρων. Αξίζει να δοκιμάσετε τα τίμια πιάτα τους από αγνά υλικά σ ‘έναν χώρο με σεβασμό στην ιστορία του. Φυσικά μην ξεχνάτε ότι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι η ”ανηφόρα ”μας. Εάν δυσκολευτείτε, εδώ είμαστε!

Αρχαία Επίδαυρος - Πεζοπορία & Μπάνιο

Με αφετηρία την παραλία Βαγιωνιά, στο τέλος της ακτής ακολουθείτε το μονοπάτι (350 μ.) που οδηγεί στην παραλία Καλαμάκι, εκεί όπου ο ήλιος ξεχνά να δύσει! Στη συνέχεια μέσα από ένα σηματοδοτημένο με σημάδια χρώματος μονοπάτι (μέτριας δυσκολίας) σας δίνεται η δυνατότητα να πεζοπορήσετε από 3χλμ. έως 25 χλμ. με εναλλακτικές εξόδους μέσα στο πευκοδάσος και μερικές στιγμές δίπλα στη θάλασσα.

Στο πρώτο μέρος της διαδρομής (1,5 χλμ.) από το Καλαμάκι θα περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα ανακαλύπτοντας τα ξεχασμένα καμίνια και την παραλία Σαραντακούπι. Στη συνέχεια για ακόμη 3,5 χλμ., περνώντας μέσα από κοντή βλάστηση, πεύκα και πουρνάρια και ακούγοντας τα κουδούνια και τα βελάσματα των αιγοπροβάτων θα βρεθείτε στην παραλία Πολεμάρχα με τις δύο ξεχωριστές ακτές της μέσα στους ελαιώνες και τα πεύκα και πάντοτε με τη διακριτική παρουσία της Ιεράς Μονής της θεοτόκου. Ακολουθεί ανηφορική διαδρομή προς το Όρος Άκρος και επιστροφή στην αφετηρία μας ή στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

Επίδαυρος - Μονοπάτια πολιτισμού

Περιηγηθείτε σε σηματοδοτημένα μονοπάτια της Επιδαύρου και των γύρω περιοχών ακολουθώντας τους χάρτες.

Πληροφορίες εκεί.

Πεζοπορία στο όρος Αρνάς

Ξεκινώντας με το αυτοκίνητό σας από το ξενοδοχείο κατευθυνθείτε προς το Λυγουριό από τον παλιό δρόμο (κάτω από τη γέφυρα συνεχίζετε ευθεία) και σε περίπου 9 χλμ. στο αριστερό σας χέρι θα συναντήσετε το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου 15ος αι.μ.Χ. Εκεί θα στρίψετε δεξιά και ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος για περίπου 2,5 χλμ. θα σας οδηγήσει στην Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα, ένα εκκλησάκι μέσα στον βράχο.

Από εκεί ξεκινήστε μια ανηφορική διαδρομή περίπου 1,5 χλμ. για το οροπέδιο του “Αρνά”, το οποίο σας προσφέρει ωραίες εναλλακτικές επίπεδες διαδρομές από 1 έως 25 χλμ. με χαμηλό δείκτη δυσκολίας. Μπορείτε πεζοπορώντας να φθάσετε έως το χωριό “Αραχναίο ” με το φημισμένο τυροκομείο του ”Ρόζη” ή να κατεβείτε στο χωριό “Δήμαινα” και το ιστορικό μοναστήρι των Ταξιαρχών.

Πεζοπορία στο όρος Άκρος

Ξεκινώντας με το αυτοκίνητό σας από το ξενοδοχείο κατευθυνθείτε προς την Αθήνα και σε μόλις 1,5 χλμ. θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι το cafe Stork. Στη συνέχεια επί της εθνικής οδού μετά από 250 μέτρα και αριστερά ένας χωματόδρομος ανεβαίνει στο βουνό. Ακολουθήστε τον λίγο, παρκάρετε, και ξεκινήστε μία διαδρομή με πολλές εναλλακτικές απολαμβάνοντας τη φύση και τη θέα.

Η όλη διαδρομή μπορεί να χαρακτηριστεί και κυκλική γιατί καταλήγει εκεί όπου αρχίσατε. Η συνολική διαδρομή μπορεί να είναι από 5 έως 35 χλμ. Εναλλακτικά η κατάληξη μπορεί να είναι τα χωριά Δήμαινα, Νέα Επίδαυρος, ή Άνω Επίδαυρος.

Καταδύσεις

Στο λιμάνι της Επιδαύρου λειτουργούν δύο από τα πιο οργανωμένα καταδυτικά κέντρα της Πελοποννήσου, τα epidive center & Scuba blue dream Epidavros. Επικοινωνήστε μαζί τους ή ζητήστε μας να οργανώσουμε για εσάς μία καταδυτική εξόρμηση.

Η δυνατότητα επίσης να ενοικιάσετε ένα ταχύπλοο και να περιπλανηθείτε στα απέναντι ξερονήσια ή σε απομακρυσμένες παραλίες είναι επίσης μία υπέροχη εμπειρία.

Εξόρμηση

Ζητήστε μας να οργανώσουμε για εσάς μία περίπου τρίωρη βαρκάδα με ψαροκάικο, θαυμάστε τη θέα της Επιδαύρου από τη θάλασσα, κολυμπήστε πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία, προσεγγίστε τον «Κοκκινόβραχο», ρίξτε μια βουτιά στα βαθιά σκουροπράσινα νερά της «Πίκιζας» και ψάξτε τα αγριοκάτσικα πάνω στα βράχια που ψάχνουν για την «αλμύρα». Εναλλακτικά δοκιμάστε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία του ψαρέματος με δίχτυα.

Ποδηλατάδα

Εάν διαθέτετε τα δικά σας ποδήλατα ή χρησιμοποιώντας τα δικά μας εξερευνήστε την ευρύτερη περιοχή όπως για παράδειγμα παρουσιάζεται παραπάνω ως περίπατος. Εάν είστε πιο θαρραλέοι ποδηλάτες με αφετηρία το ξενοδοχείο και κατεύθυνση τον παλιό δρόμο Αρχαίας Επιδαύρου – Λυγουριού σας δίνεται η δυνατότητα να ποδηλατήσετε για περίπου 26 χλμ.

Με πρώτη στάση στα 8 χλμ. τον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννη Θεολόγου (11ος αι.μ.Χ. ) συνεχίστε για ακόμα 5 χλμ. και κάντε τη δεύτερη στάση σας στα ερείπια της Πυραμίδας και τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας(17ος αι.μ.Χ). Ανηφορίζοντας για περίπου 800μ. μέχρι την πάνω πλατεία του παλιού οικισμού κάντε την τρίτη στάση σας στην Παναγίτσα (17ος αι.μ.Χ) και συνεχίστε κατηφορίζοντας για ακόμα 800μ. μέσα από τις παλιές γειτονιές του Λυγουριού φτάνοντας στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση το Αρχαίο Θέατρο και κάντε την τέταρτη στάση σας στον Αγ. Ιωάννη τον Ελεήμονα (12ος αι.μ.Χ.). Επιστροφή στο ξενοδοχείο από τον νέο δρόμο Θεάτρου-Αρχ. Επιδαύρου.

Επίσκεψη σε ελαιουργείο

Επισκεφθείτε και απολαύστε έναν ξέγνοιαστο περίπατο μέσα στους ελαιώνες και ξεναγηθείτε στους χώρους της ελαιουργίας “Μελάς”.

Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ελαιουργία “Μπέκας” στο Κολιάκι για μια παρόμοια εμπειρία. 

Παραλίες

Γιαλάσι

Η περιοχή της Επιδαύρου φημίζεται για το συνδυασμό των μικρών παραλιών με βότσαλο και του καταπράσινου περιβάλλοντος.

Μία τέτοια παραλία είναι αυτή του Γιαλασιού ή οποία βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το ξενοδοχείο. Κατηφορίζοντας από το ξενοδοχείο και φθάνοντας στην παραλία (εάν επιλέξετε να το κάνετε με το αυτοκίνητό σας υπάρχουν ελεύθερα πάρκινγκ) στην αριστερή της πλευρά και για απόσταση περίπου 400 μέτρων θα βρείτε μία οργανωμένη παραλία με καφετέριες – εστιατόρια, ξαπλώστρες. Μετά ακολουθεί ένα κομμάτι ελεύθερης παραλίας με άμμο κατάλληλη για μικρά παιδιά και στο τέλος αυτού του κομματιού δίπλα σε ένα μικρό καφέ -εστιατόριο θα συναντήσετε την παραλία ”Καλυμνιός”. Εκεί μπροστά από τον τρίτο μόλο μπορείτε απλά να θαυμάσετε ένα μέρος της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου. Προμηθευτείτε μάσκες (ζητήστε μας στην υποδοχή εάν δεν έχετε δικές σας) και ζήστε την εμπειρία. Είναι κάτι που πρέπει να δείτε! Η δεξιά πλευρά της παραλίας του Γιαλασιού, με ήπια νερά, πνιγμένη μέσα στο πράσινο και ιδανική για όλους, καταλήγει μετά από περίπου 500 μέτρα στα βράχια που άλλοτε απολάμβανε το μπάνιο της μπροστά από το εξοχικό της η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζιλ Ντασέν. Εάν δοκιμάσετε να περπατήσετε για περίπου 400 μέτρα το μικρό μονοπάτι στα βράχια θα καταλήξετε στη γραφική παραλία ”Παναγίτσα “. Το μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου, όλοι εμείς οι λίγοι ντόπιοι που ζούμε εδώ τα τελευταία 160 χρόνια τιμούμε με τη φροντίδα μας και το σεβασμό μας. Το ιδιαίτερο οίκημα το οποίο βρίσκεται πάνω από την εκκλησία είναι κατασκευασμένο περίπου το 1965 για λογαριασμό του σπουδαίου πιανίστα Vladimir Ashkenazy.

Η διαδρομή στα βράχια έχει τη δική της ιστορία φτιαγμένη από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Πιτίδη ο οποίος δημιούργησε το πρώτο τουριστικό συγκρότημα με τους οικίσκους πάνω στα βράχια τη δεκαετία του 1960, το οποίο σε συνδυασμό με την έναρξη του Ελληνικού φεστιβάλ προσέλκυσε διάφορες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, κάποιες από τις οποίες του ανέθεσαν την κατασκευή του δικού τους εξοχικού. Στην παραλία “Παναγίτσα’ ‘μπορείτε πολύ εύκολα να πάτε και με το αυτοκίνητό σας. Κατεβαίνοντας από το ξενοδοχείο στρίβετε δεξιά και στο τέλος της διαδρομής (περίπου 800 μέτρα) βρίσκεστε στο μικρό πάρκινγκ της εκκλησίας. Κολυμπήστε μέχρι τον ”Κοκκινόβραχο” και ξεκουραστείτε στους πολύ μικρούς κολπίσκους.

Επίσης κατεβαίνοντας από το ξενοδοχείο αμέσως δεξιά επισκεφθείτε το ιδιόκτητο μικρό δάσος από διάφορα δέντρα και φυτά της οικογένειάς μας το οποίο λειτουργεί ως ”Κάμπινγκ Μπέκας” από το 1976 και στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τις παροχές. Ένα μικρό μπακάλικο καθώς επίσης και ένα ανόθευτο ελληνικό εστιατόριο μπορεί να καλύψει εξαιρετικά τις ανάγκες σας .

Καλαμάκι - Βαγιωνιά - Νησάκι

Παρκάρετε στη Βαγιωνιά για ένα σύντομο μπάνιο δίπλα στο λιμάνι της Επιδαύρου ή ακολουθήστε το μικρό μονοπάτι (350 μ) στο τέλος της Βαγιωνιάς και οδηγηθείτε στο «Καλαμάκι», εκεί που ο ήλιος ξεχνάει να δύσει.

Συνεχίζοντας την πορεία σας στο μικρό ελαφρά σηματοδοτημένο (με χρώμα στο έδαφος) μονοπάτι για περίπου 1 χλμ. μέσα στα πεύκα και δίπλα στη θάλασσα θα φθάσετε στο «Σαραντακούπι» μια μικρή παραλία περιτριγυρισμένη από πεύκα και βράχους. Επίσης από την άλλη μεριά του κόλπου του λιμανιού, κοντά στο μονοπάτι που οδηγεί στο Αρχαίο μικρό Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται το «νησάκι» μια μικρή ήσυχη παραλία που επιλέγουν αρκετοί ντόπιοι αργά το απόγευμα.

Πολεμάρχα

Στην παραλία Πολεμάρχα θα συναντήσετε ένα βυζαντινό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία του 15ου αιώνα μ.Χ. στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τις αγιογραφίες και την αρχιτεκτονική του.

Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο και με κατεύθυνση την Αθήνα, μόλις φθάσετε στον αυτοκινητόδρομο Επιδαύρου -Κορίνθου μετά από περίπου 2χλμ. περνώντας μπροστά από ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στα 200 μέτρα δεξιά υπάρχει ένδειξη για «Μονή Πολεμάρχας». Χωματόδρομος, αλλά μη διστάσετε, συνεχίστε για περίπου 1,5 χλμ. Θα βρείτε την εκκλησία και μπροστά της τη δεξιά παραλία της Πολεμάρχας. Η αριστερή (την οποία σας προτείνουμε) δεν φαίνεται από τον δρόμο. Θα πρέπει να συνεχίσετε λίγο αριστερά ακόμη μετά την εκκλησία. Παρκάρετε και περπατήστε λίγο να εξερευνήσετε τον χώρο. Θα σας ανταμείψει!

Αλιότου

Η παραλία της Νέας Επιδαύρου 6 χλμ. από το ξενοδοχείο. Κολυμπήστε στο τέλος της παραλίας, κάτω από τη σκιά των βράχων στα λίγο απότομα νερά και παρατηρήστε την άγρια ομορφιά του βουνού ακριβώς από πάνω σας. Στην αρχή της παραλίας δοκιμάστε σ ‘ένα από τα παλιά γραφικά ταβερνάκια φρέσκο ψάρι.

Το χωριό της Νέας Επιδαύρου ξεχασμένο πάνω στο βουνό αξίζει λίγο τη προσοχή σας. Ανηφορίζοντας μέσα από τα στενά σοκάκια του χωριού, θα συναντήσετε το βυζαντινό και αργότερα ενετικό κάστρο (1205 μ.Χ.). Ακριβώς δίπλα στα ερείπια προσευχηθείτε στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη του θεολόγου (1710 μ.Χ.).

Κάντια -Κονδύλι - Τολό

Εάν ζητάτε ψιλή άμμο σε συνδυασμό με θαλάσσιες δραστηριότητες δοκιμάστε τις παραλίες του Τολού και την λίγο πιο ήσυχη παραλία της Κάντιας με την μαύρη ψιλή άμμο.

Το «Κονδύλι», ωστόσο, το οποίο βρίσκεται στο ενδιάμεσο της παραλιακής διαδρομής Κάντιας – Τολού (35′ διαδρομή από το ξενοδοχείο – Λυγουριό – Κάντια – Κονδύλι – Τολό ) θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας συνδυάζοντας το ελεύθερο φυσικό περιβάλλον και τις παροχές μιας οργανωμένης παραλίας.

Καντιναίς

Κατευθυνόμενοι προς τα Μέθανα λίγο μετά το χωριό Δρυόπη θα συναντήσετε στο αριστερό σας χέρι ένα οικιστικό συγκρότημα τύπου μπανγκαλόου. Στα 200 μέτρα μετά από αυτό ένας μικρός δρόμος κατεβαίνει αριστερά, συναντάτε μία αποθήκη από την οποία περνάτε μπροστά και δεξιά και στη συνέχεια στα 200 μέτρα στρίβετε απότομα αριστερά σένα μικρό ιδιόκτητο δρόμο. Θα φτάσετε στο «Καντιναίς», μία καντίνα που μπορείτε να προμηθευτείτε νερό, καφέ ή ένα μικρό σνακ και από εκεί ένα μικρό κάθετο σχεδόν μονοπάτι θα σας κατεβάσει σε μία πολύ όμορφη παραλία με χοντρό βότσαλο. Καλές βουτιές!

Πηγαίνετε για φαγητό στο Βαθύ των Μεθάνων (30΄) και ανεβείτε να δείτε την ”Καμμένη” δίπλα στο Ηφαίστειο των Μεθάνων.Το ημερήσιο προτεινόμενο πρόγραμμα μπορεί να γίνει και αντίστροφα.

Κυρά

Για όσους διαθέτουν τη δική τους βάρκα κατευθυνθείτε βορειοανατολικά για 12 μίλια, χαζέψτε το σπίτι των γλάρων στο ξερονήσι «Ασπαλακτός» και προσεγγίστε αργά το πλαϊνό ξερονήσι “Κυρά” παρατηρώντας, αν είστε τυχεροί την παρουσία της θαλάσσιας χελώνας. Κολυμπήστε σε μία από τις παραλίες της Κυράς και φωτογραφηθείτε στη βραχονησίδα “Δούλα”. Νότια σε 2 μίλια ανάψτε κερί στην Κρασοπαναγιά, ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο με κρασί στον κάβο των Μεθάνων. Ακολουθείστε αργά το απόγευμα τη δύση του ηλίου και φτάστε με ασφάλεια στο Γιαλάσι. Αν είστε τυχεροί παρατηρήστε τον χορό των δελφινιών μεσοπέλαγα.

          

Είμαστε περήφανοι που οι αγαπημένοι μας επισκέπτες μας βαθμολογούν ως εξαιρετικούς στο Booking.com, με 9.8 πόντους, τοποθετώντας μας στην πρώτη θέση των ενοικιαζόμενων διακοπών στην περιοχή. Στο Tripadvisor.com, το Yialasi Hotel βαθμολογείται ως έξοχο, με 5 αστέρια.

What a Place!

❝It's a triumph. We can't recommend it highly enough.❞

 

 

 

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

 

 

Perfect in every way

I would highly recommend this hotel to everyone.

10

 

Excellence in adverse times

❝The property is magnificent, the views stunning, rooms and amenities perfect, but what was most striking was the "extra mile", and rigor, the hotel management and staff did to address the situation by constantly cleaning stuff, behind the scene. ❞

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

What a gem

❝We had the pleasure of staying two nights at the Yialasi hotel and it is nothing less than a WOW.❞

 

 

 

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

 

We look forward to returning!

Charming and helpful owners and team. Lavish breakfast - more than we could eat. Breathtaking views from most places on the property Infinity pool. Excellent evening meals

10

 

Stunning

❝We have just returned from spending 15 nights at the wonderful Yialasi. From arrival to departure, Kostas and all of his staff were just superb. ❞

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

Absolutely gorgeous in every way.

❝We stayed here for 4 x nights at the start of our Peloponnese holiday & it was just beautiful. Lovely large room & bathroom & a large comfy bed. Sea view balcony overlooking the beautiful gardens. Perfect location, so peaceful & all the staff are lovely.❞

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

There are hotels and hotels, but there is Yialasi hotel

Nature sounds, birds, wave sounds, flowers, swimming pool, breathtaking views from balconies and the stuff always there.

10

 

Greek hospitality at its best!

❝Fantastic family operated Hotel, with great respect to the environment. The rooms are spacious and modern but with a touch of tradition. great view from all balconies. Thank you for the wonderful experience.❞

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

Five Stars!

❝We stayed at Hotel Yialasi on the recommendation of friends, and in turn cannot recommend this too highly.❞

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στη λίστα μας, ώστε να λαμβάνετε νέα, ενημερώσεις και προσφορές από το Yialasi Hotel.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!